دکتر محمود قادری
در بیشتر کشورهای توسعه یافته، طب سنتی و مکمل را تعداد زیادی از افراد این جوامع پذیرفتهاند. به طوری که ۴۸ درصد مردم استرالیا، ۷۰ درصد جمعیت کانادا، ۴۲ درصد مردم آمریکا، ۳۸ در صد مردم بلژیک و ۷۵ درصد جامعهی فرانسه، دست کم یک مرتبه در سال از خدمات طب مکمل بهره میبرند.
در آلمان، ۷۷ درصد کلینیکهای ضد درد از طب سوزنی یا بادکش سرد استفاده میکنند و امروزه وسایل پیشرفته برای حجامت، بادکش، طب سوزنی و… ساخته شده که جزو صنایع پزشکی محسوب شده درصد قابل توجهی را به خود اختصاص دادهاند.
در حقیقت، اگر تاریخ تحولات پزشکی با وضع کنونی آن در هم آمیخته شود، برای پیشرفت پزشکی راههایی تازه پیدا میشود. به عقیدهی ابن سینا، بهترین مکتب پزشکی آن است که به دارو نیاز نداشته باشد.
در روایات مختلف نیز از دارو تا زمانی که بدن بتواند درد را تحمل کند، از اولویت برخوردار است.
*رسول گرامی اسلام (ص) در این باره فرمودند: «تَجَنَّبِ الدَّواءُ مَا احتَمَلَ بَدَنُکَ الدّاء فَاذا لَم یَحتَمِل الدّاء فالدّوا. (تا زمانی که بدن تو تحمل درد را دارد، از دارو بپرهیز و زمانی که دیگر تحمل آن را نداشت، از دارو استفاده کن.)
* از حضرت علی (ع) نقل شده که فرمودند: (امش بدائک ما مَشی بِک). (تا زمانی که بیماری با تو میسازد، تو نیز با آن بساز.)
* امام کاظم (ع) دربارهی زود پناه بردن به دارو فرمودند: «لیسَ من دواء الاّ و هو یهیج داء و لیس شی فی البدن انفع من امساک الیه الاَ عمّا یحتاج الیه.» (هیچ دارویی نیست، مگر آنکه خود بیماری تازهای را دامن میزند. برای بدن چیزی سودمندتر از پرهیز و خوردن غذا در حد نیاز بدن نیست.)
در روایت دیگر از امام کاظم (ع) آمده است که: «ادفعوا معالجَه الأطِباء ما اندفَع الداء عَنکُم، فَاِنَّه بِمَنزلَه البِناء، قلیلُه یَجُرُّ الی کثیره.» (تا زمانی که بیماری خود به خود از شما برطرف میشود، به معالجهی پزشکان روی نیاورید، زیرا کار طبیب مانند بناست که اندک کار او، به کار بسیار منجر میشود.)
در روایت دیگر از امام علی (ع) آمده است: «یا اَیها الناس تَداوَوا، فَان الله تعالی لَم یَخلُق داء الاّ خَلَقَ لَه شَفا. الاّ السّام و السّامُ الموت.» (ای مردم! خود را درمان کنید، زیرا خدای تعالی هیچ دردی نیافریده مگر آنکه برایش شفا نیز آفریده، به جز مرگ.)
نتیجهای که از روایات مختلف میتوان گرفت، این است که (بسته به نوع بیماریها) قبل از مصرف دارو، تحمل و مقاومت بدن باید در نظر گرفته شود و از مصرف سریع دارو پرهیز کرد تا دچار عوارض جانبی داروها نشویم و زمانی که بیماری بر سلامتی غلبه کرد، از روشهای مختلف و مناسب و با احتیاط لازم برای بهبودی بدن بهره بجوییم.
بادکش درمانی (Cupping therapy) نیز از جمله مواردی است که به صورت فیزیکی و بدون استفاده از دارو، یکی از راههای مقابله و پیشگیری از بیماریها محسوب میشود.
در روایات، برای درمان بیماریها، شیوههای مختلفی بیان شده است. در برخی از راههای درمانی، استفاده از درمان فیزیکی، بدون استفاده از دارو توصیه میشود مانند پرهیز، حجامت گرم و تر، حجامت گرم و تر، حجامت گرم و خشک و ماساژ درمانی.
در برخی از راههای درمانی استفاده از داروهای گیاهی سفارش شده و مسلما احتیاط در استفاده از هر کدام از آنها، شرط اساسی در درمان بیماری است.
در واقع بادکش یک نوع فیزیوتراپی قوی است.
بادکش برای بیماریهای سرد است و برای بیماریهای گرم، حجامت انجام میشود.
در جراحیها باید ۳ تا ۶ ماه بگذرد تا اطراف آن بادکش انجام شود.
مغز استخوان سلولهای ایمنی میسازد و با بادکش این عمل تقویت میشود. اگر در جایی عفونت زیاد شد؛ یعنی، سیستم دفاعی آن قسمت کم است و ما باید با بادکش سیستم دفاعی را تقویت کنیم.
ملاحظات لازم برای بادکش درمانی
*رویت نسخهی بیمار
*مرتب و مهیا کردن بازار بادکش
*برای انجام یک بادکش درمانی خوب و مناسب باید ابزار و آلات کار حتما متناسب با نوع بادکش مهیا و موجود باشد که عبارتاند از:
- ترالی (میز مخصوص) بادکش درمانی
- ضد عفونی کردن اقلام قبل از شروع بادکش درمانی ضروری و مهم است.
- روغنهای مخصوص سرد و گرم
- لیوان شیشهای یا کاپ مخصوص بادکش در ابعاد مختلف (کوچک – متوسط – بزرگ)
- پنبهی الکل
- فندک
- پنس مخصوص
- عسل (برای پانسمان در صورت تاول زدن محل بادکش)
- کپسول آتشنشانی
- سینی
- گاز
- دستمال کاغذی
- ملحفه یکبار مصرف
در شمارههای بعد انواع بادکش را به شما معرفی میکنیم تا بدانید هنگام بیماری کدام قسمت از بدنتان درگیر است تا آن را به کمک بادکش درمانی درمانی کنید.