کامبوچا چایی از دیار قدیم با طعم سلامتی
کامبوچا نوشیدنی باستانی است که از حدود دو هزار سال پیش تا به امروز در چین و کشورهای خاور دور به عنوان یک نوشیدنی با فواید سلامتی فراوان برای قلب، مغز، دستگاه گوارش مورد استفاده قرار میگیرد. حال سوال اینجاست که این نوشیدنی باستانی چگونه بر سلامتی شما تاثیر میگذارد؟
کامبوچا یک نوشیدنی تخمیری است که از ترکیب چای سیاه یا چای سبز و قند طبیعی (عسل یا قند میوه) به دست میآید و به عنوان یک غذای پروبیوتیک مورد استفاده قرار میگیرد. بعد از فرایند تخمیر، کامبوچا گازدار و حاوی سرکه، ویتامین B، آنزیمها، پروبیوتیکها میشود. این باکتریها که به نام باکتریهای «تولید کنندهی سلولز» شناخته میشوند با تولید سلولز از سلولها در برابر بیماریهای محافظت میکنند.
فرایند تخمیر در کامبوچا باعث ایجاد باکتریهای سالم میشود که برای بهبود عملکرد دستگاه گوارش و افزایش سطح ایمنی بدن مفید است، چون این باکتریها مواد مغذی را جذب و با عفونتها و بیماریها مبارزه میکنند.
مواد مغذی در کامبوچا
یک بطری ۴۸۰ میلی لیتری از کامبوچا شامل ترکیبات و مواد مغذی زیر است:
۶۰ کالری انرژی
۲۰ میلی گرم سدیم
۱۴ گرم کربوهیدرات
۴ گرم شکر
۴ میلی گرم ویتامین B6
۳ میلی گرم ویتامین B1
۱۲میکروگرم ویتامین B12
کامبوچا پاستوریزه
نظرهای متفاوتی درمورد مزایای کامبوچای پاستوریزه شده و پاستوریزه نشده وجود دارد. مهمترین مورد اینکه تولید کنندگان سنتی و خانگی به دلیل هزینههای بالا نمیتوانند سیستم پاستوریزاسیون را تامین کنند و فقط کارخانههای معتبر طبق ضوابط بهداشتی تولید مجهز به این سیستم هستند.
درمورد کامبوچا به دلیل اینکه در فرآیند تولید سنتی نیاز است در مخزن تخمیر باز باشد احتمال ورود باکتریها و گونههای مهاجم به درون مخزن بسیار زیاد است که ممکن است باعث آلودگیهای خطرناکی در کامبوچا شود. دلیل دیگر نیز رعایت نکردن بهداشت توسط تولید کنندگان سنتی است که باعث ورود باکتریهای خطرناک مدفوع و ادرار به درون ظرف میشود.
در فرآیند پاستوریزاسیون گونههای مهاجم همچون کلی فرمها، اشرشیاکلی، انتروباکتریاسه و کپک از بین میروند و باعث تضمین سلامت مصرف کنندگان میشود. مورد آخر اینکه فرآیند پاستوریزاسیون تعداد میکروارگانیسمهای مفید را در حد معین شدهای کنترل میکند و باعث میشود بتوان کامبوچا را بدون اضافه کردن نگهدارندههای شیمیایی و مضر همچون بنزوئات پتاسیم و … تا مدت زمان زیادی نگهداری کرد.
هشت دلیل برای مصرف روزانهی کامبوجا
فواید کامبوچا چیست؟
- به پیشگیری از بیماریها کمک میکند
کامبوچا سرشار از آنتی اکسیدانهای قوی است که به بدن برای سم زدایی و محافظت در برابر بیماریها کمک میکند. همچنین، این آنتیاکسیدانها با التهاب و زخمهای درونی، که عامل بسیاری از بیماریها هستند، مبارزه میکنند. همین امر باعث میشود که کامبوچا به صورت بالقوه خطر ابتلا به برخی از سرطانها را کاهش دهد. تحقیقات دانشگاه لتونی در سال ۲۰۱۴، نشان میدهد که نوشیدن چای کامبوچا به علت چهار ویژگی سمزدایی، ضد اکسیداسیون، افزایش انرژی و کاهش استرس، برای بسیاری از عفونتها و بیماریها مفید است.
- باعث افزایش سلامت رودهها میشود
آنتیاکسیدانهای موجود در این چای باستانی، رادیکالهای آزاد را که باعث ایجاد ضعف در دستگاه گوارش میشوند از بین میبرد. همچنین، کامبوچا به دلیل داشتن آنزیمها و اسیدآمینهی قوی، هضم غذا را بهبود میدهد. نتایج تحقیقات حاکی از آن است که کامبوچا به درمان زخم معده نیز کمک میکند.
- باعث افزایش عملکرد مغز میشود
کامبوچا فقط به هضم غذا کمک نمیکند، کامبوچا از مغز شما نیز محافظت میکند. ویتامین B12 موجود در کامبوچا باعث افزایش سطح انرژی بدن و افزایش کارایی مغز میشود. در سال ۲۰۱۲، کامبوچا به عنوان یک غذای کاربردی در اکتشافات فضایی شناخته شد، چون کامبوچا با بهبود عملکرد مغز باعث کاهش اضطراب در شرایط کاری سخت، به خصوص برای فضانوردان و معدنچیان، میشد.
- مفید برای ریهها
یک مزیت غیرمنتظره کامبوچا استفاده از آن به عنوان روش درمان احتمالی برای سیلیکوزیس، یک بیماری ریه ناشی از مواجهه مکرر با ذرات سیلیس، است.
دانشمندان چینی کشف کردند که استشمام کامبوچا راهی برای درمان این و سایر بیماریهای ریه ناشی از استنشاق مواد خطرناک است؛ البته پیشنهاد میشود کامبوچا را بنوشید، نه اینکه استشمام کنید.
- کامبوچا ضد باکتری قوی است
وجود باکتریهای مفید و سالم در کامبوچا باعث شده باکتریهای بد، که مسوول عفونتها و بیماریها هستند، از بین بروند.
- کامبوچا و دیابت
در صورتی که کامبوچا حاوی شکر و قند بالا نباشد برای دیابت مفید است، به خصوص به علت عملکرد آنتیاکسیدانها در آن، به کاهش علائم دیابت کمک میکند. معمولا این چای سنتی برای بهبود عملکرد کبد و کلیه در افراد دیابتی که ضعیف هستند نیز مفید است.
- مفید برای سیستم قلبی عروقی
آثار کامبوچا برای قلب مفید است. گرچه تلاشهای پژوهشی در این زمینه کم بوده است. با این حال، واضح است که در مدلهای حیوانی، کامبوچا به کاهش سطح تریگلیسیرید و همچنین تنظیم طبیعی کلسترول کمک میکند.
- کامبوچا باعث سلامت کبد میشود
آنتیاکسیدانهای موجود در کامبوچا باعث حذف سموم و مواد مضر از بدن میشوند که به کبد، که عضو اصلی سمزدایی در بدن است، کمک میکند.
منبع: DRAXE.com